Låna pengar

Så här års i januari är det tufft med privatekonomin och då är det många som vill låna pengar snabbt för att kunna betala räkningar eller inköp man gjort under jul och nyåar. Här kommer en kort guide om olika typer av lån och vilka som möjligheter som finns i Sverige 2016.

låna pengar

Eftersom räntan på lån är så låg så kan det vara fördelaktigt att ta ett smslån eller snabblån sålänge du kan betala tillbaka pengarna fort igen. Faktan och informationen på den här sidan är hämtat från privatekonomiska sidan Placera som har en egen sida om att låna pengar i Sverige.

Olika typer av lån

Smslån

Smslån är ett kortare lån där du kan låna 1000-10 000 kr på direkten. Du kan skicka iväg en ansökan från smarta telefonen eller datorn och få besked på några minuter. Fördelen med smslån är att det går snabbt och att du inte behöver någon säkerhet till lånet. Nackdelen är väl egentligen den höga låneräntan som blir, men det är för att utgivaren av lånet ska få betalt för sin risk i utlåningen. I andra länder som England kallas dessa lån för Pay Day loans (källa: Wikipedia).

Privatlån

Just privatlån är ett större lån än smslån och brukar normalt kallas för blancolån. Du behöver inte heller här redogöra för hur du ska använda dina lånade pengar. Volymen på de här lånen brukar vara i intervallet 10 000 – 300 000 kr. Många väljer att använda pengarna till kontantinsats till en bostadsrätt eller för en spontan semesterresa. Kända utlånare är Lendo, Collector och SevenDay.

Bolån

Bolån har nästan alla svenskar med någon form av bottenlån eller topplån på huset eller bostadsrätten. Låneräntan på ett bottelån är lägre än på ett topp därför väljer många att ha 25% i egen insats (eget kapital). Fördelen med bolån är att du får hävstång på din kapitalinsats vilket har gjort att många svenska familjer har blivit mångmiljonärer på sina bostäder sedan 1995. Banker som är populära för bolån är Swedbank, Nordea, SEB och Handelsbanken.

Företagslån

Företagslån skiljer sig lite från övriga typer av lån. Detta lån brukar ofta vara knutet till en juridisk person (aktiebolag) och ibland krävs borgenär i form av dig som privatperson. Ofta tar bankerna hänsyns till din vinst och intjäningsförmåga i företaget som din balanräkning i form av materiella och finansiella tillgångar. Räntan på företagslån brukar vara några procentandelar högre än privatlån eftersom risken är högre för banken. Företagen använder gärna lånen för expansion eller nyinvesteringar i maskiner eller personal.

Lämna en kommentar