Bästa sparräntan

spara pengar

Att hitta bästa sparräntan är inte lätt då det finns en uppsjö at sparkonton och alternativ för att spara pengar idag. Hur ska man välja rätt på marknaden?

Många väljer att spara sin lön från jobbet varje månad, eller iallafall det som blir kvar av lönen. Då kan det vara smidigt att använda autogiro till ett sparkonto som ger en högre sparränta än det traditionella bankkontot (där du får in lönen). Varför är det bra? Jo, för att då dras pengarna till dig själv innan du har hunnit spendera upp dem. Tyvärr är det så att man ofta spenderar det som finns på kontot, eftersom pengarna redan finns där.

Har man ingen karaktär får man skaffa sig levnadsrelger – klok kvinna eller man

Forskning har visat att människor gillar att konsumera för att upprätthålla sina endorfiner, det vill säga att man känner en viss kortsiktig lycka efter att du har handlat något i en affär.

Vilket sparkonto har bästa sparräntan?

Det sparkonto som passar dig bäst behöver inte passa mig bäst. Men det som är viktigt att hålla reda på är:

  • Vilken inlåningsränta erbjuder banken?
  • Vill jag ha insättningsgaranti på mina pengar?
  • Ska jag binda eller ha rörlig ränta?
  • Hur stor buffert behöver jag?

Vilket sparkonto som är bäst varierar över tid, men du kan klicka här för att se bästa sparräntan just nu. Du finner även villkor och annan information som sparande som kan vara bra att ha med i bedömning för vilken tillgång du vill placera dina pengar i. Man kan säga att sajten är en sammanställning av de nischbanker som finns idag, som anses som goda alternativ till ”gammelbankerna”. Anledningen till att nischaktörerna kan erbjuda en så bra ränta är för att de använder inlåningspengarna till utlåning, för andra kunder som företag eller privatpersoner som ska renovera huset eller bygga till exempelvis.

bäst sparkonto

Fasträntekonto ger bäst sparränta

Vad är egentligen skillnaden på fast och rörlig ränta? Det man kan säga är att rörlig ränta är ett villkor som gör att du kan ta in och ut pengar hur du vill om inget annat anges hos din bank. Du får en ränta på dina pengar som anpassas till 3-månaders räntan som bankerna listar. Så går räntan upp så får du mer avkastning och går den ner så får du mindre avkastning.

Sparar du till en fast ränta däremot så gör du och banken upp sinsemellan om vilken sparränta du ska få. Låser du till en fast ränta på 10% så får du just tio procent om året, varken mer eller mindre. Viktigt att tänka på: Om du ska ha fast sparränta så måste du veta att du kan undanvara dina pengar under den tid som du låser in pengarna. Du kan nämligen inte ta ut pengarna från sparkontot under den här tiden.

Lämna en kommentar